Minden, amit a rozsdamentes acél asztalokról tudni kell beszerzéskor

A konyhákban használatos rozsdamentes acél asztalok népszerűsége folyamatosan növekszik, köszönhetően számos előnyüknek. Ezek az asztalok megtalálhatók éttermek, kávézók, és más vendéglátóhelyek konyháiban, valamint egyre gyakrabban otthoni konyhákban is. De miért választják egyre többen ezeket a típusú konyhai asztalokat? Nézzük meg részletesen az előnyeiket.A rozsdamentes asztalok előnyei 

Tartósság és korrózióállóság

A rozsdamentes acél fő előnye a tartóssága és korrózióállósága. Az éttermek és kávézók konyháiban a berendezések folyamatosan ki vannak téve a nedvességnek, különböző hőmérsékleteknek, és különböző kémiai anyagoknak, például tisztítószereknek. A rozsdamentes acél ellenáll ezeknek a kihívásoknak, így hosszú távon megőrzi minőségét és esztétikai megjelenését. Az élettartamuk jelentősen meghaladja a hagyományos anyagokból készült asztalokét, így hosszú távú beruházásként tekinthetünk rájuk.

Higiénia és könnyű tisztíthatóság

Az éttermek és kávézók konyháinak tisztasága elsődleges fontosságú, hiszen itt készülnek azok az ételek, amelyeket a vendégek elfogyasztanak. A rozsdamentes acél felületek simák és nem porózusak, így nem adnak helyet a baktériumoknak és más mikroorganizmusoknak a megtelepedésre. Emellett könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők, ami még vonzóbbá teszi őket a professzionális konyhák számára. Az egyszerű tisztítás és fertőtlenítés csökkenti az ételmérgezés kockázatát és növeli a vendégek bizalmát.

Szagok és foltok elleni védelem

A rozsdamentes acél asztalok másik jelentős előnye, hogy nem veszi fel a szagokat és foltokat. A különböző ételek készítése során használt alapanyagok, például hagyma, fokhagyma, hal vagy fűszerek, gyakran hagynak maguk után erős szagokat, amelyeket nehéz eltávolítani a hagyományos felületekről. A rozsdamentes acél azonban ellenáll ezeknek, így a konyha mindig friss és tiszta maradhat. Ez a tulajdonság különösen hasznos, ha különböző ételek készítése közben gyorsan kell váltani az egyik fogásról a másikra.

 

Esztétikai megjelenés

A rozsdamentes acél asztalok modern és professzionális megjelenést kölcsönöznek bármely konyhának. Ez különösen fontos az éttermek és kávézók esetében, ahol a konyha gyakran a vendégek szeme előtt van. A tiszta, fényes acélfelületek vonzóvá teszik a konyhát, és sugallják a higiénia és professzionalizmus érzetét. Az otthoni konyhákban is egyre gyakrabban választják ezeket az asztalokat, mivel stílusosan illeszkednek a modern és minimalista enteriőrökbe.

Sokoldalúság és kiegészítők

A rozsdamentes acél asztalok sokoldalúak és könnyen kombinálhatók különböző konyhai berendezésekkel és kiegészítőkkel. Polcokkal, fiókokkal, és egyéb tároló megoldásokkal bővíthetők, így maximálisan kihasználható a konyhai tér. Emellett könnyen mozgathatók és átrendezhetők, ami különösen hasznos lehet az otthoni konyhákban, ahol a hely optimális kihasználása fontos szempont. Az ipari konyhákban pedig az ergonomikus kialakításuknak köszönhetően segítik a hatékony munkavégzést.

Fenntarthatóság és környezetbarátság

A rozsdamentes acél asztalok nemcsak tartósak, hanem környezetbarát megoldást is jelentenek. Az acél 100%-ban újrahasznosítható, ami csökkenti a hulladék mennyiségét és hozzájárul a környezetvédelemhez. Az újrahasznosított acélból készült asztalok is ugyanolyan minőségűek, mint az eredetiek, így nem kell kompromisszumot kötni a fenntarthatóság és a funkcionalitás között.

Költséghatékonyság

Bár a rozsdamentes acél asztalok kezdeti költsége magasabb lehet, mint más anyagokból készült asztaloké, hosszú távon költséghatékonyabbak. Az alacsony karbantartási igény, a hosszú élettartam és az ellenálló képesség csökkenti a csere és javítás költségeit. Az éttermek és kávézók számára ez jelentős megtakarítást jelenthet, hiszen ritkábban kell új berendezésekbe beruházniuk.

Rozsdamentes acél asztalok elérhető méretei Magyarországon H2

A rozsdamentes acél asztalok számos méretben és konfigurációban elérhetőek Magyarországon, hogy megfeleljenek a különböző konyhai és ipari igényeknek. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a leggyakrabban elérhető méreteket és variációkat, valamint néhány egyedi megoldást is.

 

Standard méretek

A rozsdamentes acél asztalok leggyakoribb standard méretei általában a következő kategóriákba sorolhatók:

Munkaasztalok:

 • ·       Szélesség: 600 mm, 700 mm, 800 mm, 900 mm, 1000 mm
 • ·       Hosszúság: 600 mm, 800 mm, 1000 mm, 1200 mm, 1400 mm, 1600 mm, 1800 mm, 2000 mm
 • ·       Magasság: Általában 850 mm (állítható lábakkal +/- 50 mm)

Polcos asztalok:

 • ·       Szélesség: 600 mm, 700 mm, 800 mm
 • ·       Hosszúság: 1000 mm, 1200 mm, 1400 mm, 1600 mm, 1800 mm, 2000 mm
 • ·       Magasság: Általában 850 mm (állítható lábakkal +/- 50 mm)

Mosogató asztalok:

 • ·       Szélesség: 600 mm, 700 mm
 • ·       Hosszúság: 1000 mm, 1200 mm, 1400 mm, 1600 mm
 • ·       Magasság: Általában 850 mm (állítható lábakkal +/- 50 mm)

Hűtött munkaasztalok:

 • ·       Szélesség: 700 mm, 800 mm
 • ·       Hosszúság: 1200 mm, 1500 mm, 1800 mm, 2100 mm
 • ·       Magasság: Általában 850 mm (állítható lábakkal +/- 50 mm)

Egyedi méretek és konfigurációk

Sok gyártó és forgalmazó kínál egyedi méretű és konfigurációjú rozsdamentes acél asztalokat is, hogy teljes mértékben kielégítse a specifikus igényeket. Ezek az egyedi megoldások különösen hasznosak lehetnek, ha a konyha vagy a munkaterület nem szabványos méretű, vagy ha speciális funkciókra van szükség. Az egyedi asztalok rendelésénél az alábbi paramétereket lehet megadni:

 • ·       Egyedi szélesség: 500 mm-től akár 2000 mm-ig vagy még nagyobb
 • ·       Egyedi hosszúság: 600 mm-től akár 3000 mm-ig vagy még nagyobb
 • ·       Egyedi magasság: Állítható lábak segítségével, hogy a munkavállalók ergonomikus szempontból megfelelően használhassák

Kiegészítők és opciók

A rozsdamentes acél asztalok gyakran különböző kiegészítőkkel és opciókkal is elérhetők, amelyek tovább növelik funkcionalitásukat és testreszabhatóságukat:

Polcok és fiókok: Az asztalok alatti tároló helyek, amelyek különböző méretekben és konfigurációkban érhetők el.

Kerekek: Az asztalok mobilitását biztosító kerekek, amelyek lehetővé teszik az egyszerű mozgatást.

Felépítmények: Az asztalok fölé helyezhető polcok vagy szekrények, amelyek további tároló helyeket biztosítanak.

Mosogatómedencék: Az asztalokhoz integrált vagy különálló mosogatómedencék, amelyek megkönnyítik a mosogatást és az előkészítést.A rozsdamentes acél asztalokra vonatkozó magyarországi Jogszabályok 

A konyhákban, különösen az éttermek, kávézók és egyéb vendéglátóhelyek esetében használt rozsdamentes acél asztalok nem csak praktikusságuk miatt népszerűek, hanem azért is, mert megfelelnek a szigorú higiéniai előírásoknak. Magyarországon számos jogszabály és előírás vonatkozik a vendéglátóipari egységek konyháinak berendezéseire, amelyek közül kiemelten fontosak azok, amelyek a tisztaságot, higiéniai követelményeket és biztonságot szabályozzák.

Higiéniai előírások

A Magyarországon érvényben lévő higiéniai előírásokat több jogszabály is meghatározza, amelyek közül a legfontosabbak a következők:

Élelmiszer-higiéniáról szóló rendelet (62/2011. (VI. 30.) VM rendelet):

Ez a rendelet az élelmiszer-higiéniai feltételeket szabályozza, beleértve az élelmiszerek előállításának, feldolgozásának és forgalmazásának higiéniai követelményeit.

A rendelet előírja, hogy az élelmiszeripari vállalkozásoknak biztosítaniuk kell, hogy minden élelmiszerrel érintkező felület könnyen tisztítható, fertőtleníthető és szükség esetén cserélhető legyen.

Az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszer-higiéniáról:

Ez az uniós rendelet, amely közvetlenül alkalmazandó Magyarországon is, előírja, hogy az élelmiszerrel érintkező felületeknek simáknak, menteseknek kell lenniük minden repedéstől és résztől, valamint ellenállónak kell lenniük a korrózióval szemben. Az ilyen felületek, mint a rozsdamentes acél asztalok, segítenek biztosítani, hogy az ételek ne szennyeződjenek, és minimalizálják a fertőzés kockázatát.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény:

Ez a törvény kiterjed az élelmiszerlánc minden szakaszára, beleértve az előállítást, feldolgozást és forgalmazást. A törvény előírja, hogy minden élelmiszerrel foglalkozó létesítménynek biztosítania kell a megfelelő higiéniai feltételeket, amelyek közé tartoznak az élelmiszerrel érintkező felületek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése.

Munkavédelmi előírások

A munkavédelem szempontjából is fontos, hogy a konyhai berendezések biztonságosak legyenek. Az alábbi jogszabályok vonatkoznak erre a területre:

Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény:

Ez a törvény előírja, hogy minden munkáltatónak biztosítania kell a munkavállalók számára az egészséges és biztonságos munkakörülményeket.

A konyhai eszközök és berendezések, beleértve a rozsdamentes acél asztalokat, nem lehetnek veszélyesek a munkavállalók számára, és megfelelően kell karbantartani őket.

Az egyes foglalkozási betegségek megelőzéséről és az egészségvédelemről szóló rendelet (50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet):

Ez a rendelet meghatározza a foglalkozási betegségek megelőzésének szabályait, amelyek közé tartozik a munkavállalók megfelelő tájékoztatása és védelme.

Az élelmiszeripari dolgozók számára biztosítani kell a megfelelő munkakörnyezetet, beleértve a higiéniai követelményeknek megfelelő berendezéseket.

Tűzvédelmi előírások

A konyhákban a tűzvédelmi előírások betartása is elengedhetetlen:

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ):

Az OTSZ előírja a vendéglátóipari létesítmények tűzvédelmi követelményeit, beleértve a konyhákban használatos berendezéseket. A rozsdamentes acél asztalok előnye, hogy nem éghetőek, ami növeli a konyhai tűzbiztonságot.

Záró gondolatok 

A rozsdamentes acél asztalok számos előnyt kínálnak a konyhákban, legyen szó professzionális vendéglátóhelyekről vagy otthoni környezetről. Tartósságuk, higiénikus tulajdonságaik, szagok és foltok elleni védelmük, esztétikai megjelenésük, sokoldalúságuk, fenntarthatóságuk és költséghatékonyságuk mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen választják ezeket a konyhai bútorokat. Azok számára, akik hosszú távú, megbízható és praktikus megoldást keresnek, a rozsdamentes acél asztalok kiváló választást jelentenek.