A nagykonyhákban használt edényzetek alapvető szerepet játszanak a hatékony és gyors ételkészítésben. Az ipari konyhák eszközei nemcsak nagyobb méretűek és strapabíróbbak, hanem kifejezetten arra tervezettek, hogy megfeleljenek a vendéglátóipar kihívásainak. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb nagykonyhai edényeket és felhasználásukat.



A nagykonyhai edényzet fogalma 

A nagykonyhai edényzet fogalma alatt minden olyan edényt, eszközt és tárolóegységet értünk, amelyeket ipari vagy vendéglátóipari konyhákban használnak nagy mennyiségű étel elkészítésére, tárolására és tálalására.

Jellemzői:

·       Nagy kapacitás – alkalmasak nagy adagok készítésére

·       Tartós anyagok – rozsdamentes acél, alumínium, öntöttvas stb.

·       Könnyen tisztíthatók – megfelelnek a higiéniai előírásoknak

·       Szabványos méretek – pl. GN-edények a gasztronómiában


Milyen típusú edényzetet használnak a nagykonyhák?


Főzőedények és lábasok 

A nagy mennyiségű levesek, főzelékek és alaplevek készítéséhez elengedhetetlenek a nagykonyhai főzőedények, melyek többféle méretben elérhetők:

·       Nagyméretű fazekak – 30–100 literes űrtartalommal rendelkeznek, főként levesek és főzelékek főzésére szolgálnak.

·       Lábasok – kisebb mennyiségű ételek, például mártások, szószok és köretek elkészítéséhez használatosak (10–30 literes méretben).

·       Gastronorm (GN) edények – szabványosított méretű, rozsdamentes acélból készült edények, amelyek sokoldalúan alkalmazhatók sütéshez, főzéshez és tároláshoz.


Sütőedények és serpenyők

A sütéshez és pirításhoz különböző típusú edények állnak rendelkezésre:

·       Sütő tepsik és mély tepsik – húsok, halak, tésztafélék és zöldségek sütésére alkalmasak.

 

·       Grillrácsok és rostlapok – a grillezett ételekhez elengedhetetlenek.

·       Pizzasütő tálcák – kifejezetten pizzák és egyéb sült tésztafélék elkészítésére szolgálnak.


Pároló- és gőzedények 

Az egészséges ételkészítés egyik alapvető eszközei:

·       Gőzölő edények – zöldségek, halak és húsok kíméletes párolására alkalmasak.

·       Kukták és nagykonyhai gyorsfőző edények (turbochef) – lerövidítik a főzési időt, miközben megőrzik az ételek ízét és tápanyagait.


Tárolóedények és hűtőedények 

A nagy mennyiségű alapanyagok és készételek tárolására szolgáló edényzetek:

·       GN-edények – a vendéglátóiparban szabványosított tároló- és kiszolgáló edények.

·       Hűtőtároló edények – hűtőszekrényekben és fagyasztókban való tárolásra.

·       Műanyag és rozsdamentes tárolóedények – előkészített alapanyagokhoz és félkész ételekhez.


Speciális edények 

Egyes konyhák speciális edényzeteket igényelnek az egyedi ételek elkészítéséhez:

·       Olajsütő edények – fritőzökben történő sütéshez, nagy kapacitással.

·       Nagyméretű serpenyők (wok, grillserpenyő) – gyors sütési technikákhoz.

·       Tésztafőző edények – nagy mennyiségű tészta gyors és hatékony főzéséhez.


Milyen vállalkozások használják a nagykonyhai edényeket? 

A nagykonyhai edényzetet számos olyan vállalkozás és intézmény használja, ahol nagy mennyiségű ételt kell elkészíteni és tálalni. Ezek jellemzően az alábbiak:


Vendéglátóipari vállalkozások 

·       Étteremláncok és kisvendéglők – A’la carte és menüztetéshez.

·       Gyorséttermek és pizzériák – Sütő- és fritőzedények, GN-edények.

·       Street food és food truckok – Mobilkonyhákban könnyen mozgatható edényzet.

·       Kávézók és pékségek – Kisebb sütő- és főzőedények süteményekhez, italokhoz.


Szálláshelyek és rendezvényhelyszínek 

·       Szállodák és panziók – Büféasztalos kiszolgálásra GN-edények, főzőedények.

·       Catering és rendezvényszervezők – Nagy kapacitású főző- és tárolóedények.


Közintézmények és nagyüzemi konyhák 

·       Iskolai és óvodai konyhák – Tápláló, nagy mennyiségű ételkészítés.

·       Kórházak és egészségügyi intézmények – Diétás és speciális ételek elkészítésére.

·       Munkahelyi menzák – Több száz ember napi étkeztetésére.


Speciális konyhák 

·       Hajók és repülőtéri catering – Szűk helyen hatékony, nagy kapacitású eszközök.

·       Katonai és tábori konyhák – Mobil, strapabíró edényzet.

Minden olyan vállalkozás, amely rendszeresen és nagy mennyiségben készít ételeket, nagykonyhai edényzetet használ az effektív munkavégzéshez és az élelmiszerbiztonság betartásához.


Mire érdemes figyelni a vásárlásnál? 

A nagykonyhai edényzet vásárlásánál több szempontot is figyelembe kell venni, hogy hosszú távon hatékonyan és gazdaságosan működjön a konyha.


Anyagminőség és tartósság 

·       Rozsdamentes acél (inox) – Higiénikus, sav- és korrózióálló, hosszú élettartamú.

·       Öntöttvas – Kiváló hőtartás, de nehéz és karbantartást igényel.

·       Teflon vagy kerámia bevonat – Tapadásmentes, de idővel kopik.

 

TIPP: Nagy igénybevételhez rozsdamentes acél edényeket érdemes választani, mert bírják az intenzív használatot és könnyen tisztíthatók.


Méret és kapacitás 

Ezeket mindig érdemes végiggondolni a vásárlás előtt:

·       Mekkora adagokat készítesz? – 10-100 literes fazekak, GN-edények, sütőtepsik.

·       Illeszkedik-e a főzőberendezésekhez? – Indukciós, gázos vagy elektromos tűzhelyhez megfelelő típust válassz.

·       Tárolás és helyigény – Ha kevés a hely, egymásba rakható modelleket keress.

 

Gastronorm (GN) szabvány kompatibilitás 

A GN-edények szabvány méretűek, így kompatibilisek hűtőkkel, sütőkkel, melegen tartó pultokkal. Ha cateringgel vagy büféztetéssel foglalkozol, ezek elengedhetetlenek.

 

Könnyű tisztíthatóság és karbantartás 

·       Mosogatógépben mosható legyen – Időt és energiát spórol.

·       Minél kevesebb illesztés és rés – A baktériumok nehezebben telepednek meg.

·       Tapadásmentes bevonat esetén – Ellenőrizd, hogy karcálló-e!


Hőállóság és kompatibilitás 

·       Indukciós főzőlaphoz mágneses aljú edények kellenek.

·       Gázlánghoz vastag aljú edényzet ajánlott, hogy egyenletesen ossza el a hőt.

·       Sütőálló edényeket válassz a sütési feladatokhoz.


Ár-érték arány és garancia 

·       Az olcsóbb edények hamar elhasználódhatnak, míg a professzionális edények tartósabbak.

·       Nézd meg a garanciát! Mi például a nagykonyhai fazekainkra, lábasainkra 2 év csere garanciát vállalunk egyedülállóan Magyarországon!


Záró gondolatok 

A megfelelő nagykonyhai edények kiválasztása kulcsfontosságú a hatékony munkavégzés és a kiváló minőségű ételek elkészítése szempontjából. A megfelelő méretű és anyagú edények használata nemcsak megkönnyíti a szakácsok munkáját, hanem hozzájárul az ételek ízének és minőségének megőrzéséhez is.
A Gaszromeganal elkötelezett hívei vagyunk annak, hogy ügyfeleink részére olyan edényzeteket,
nagykonyhai gépeket és berendezéseket kínáljunk, ami minőségi, de emberléptékű áron elérhető.  Szakértő munkatársaink a beszerzésben, szakmai tanácsadásban és a szervizelésben is tudnak segíteni.